-

Mer enn vi kan forestille oss

«Se, jeg setter deg over hele Egypt», sa farao til Josef. Dermed tok han sin seglring av hånden og satte den på Josefs hånd (1 Mos 41,41-42).

Paulus hadde helt rett da han sa at Gud «kan gjøre uendelig mye mer enn alt det vi ber om og forstår» (Ef 3,20). Til tross for dette har vi en tendens til å be ynkelige og betydningsløse bønner. Josef våget ikke å be om det han til slutt fikk. Hjertet hans var som et knekket rør og en rykende veke. Hans stønn var som røyk som stiger like opp til himmelen. Hans hjerte var som røkelse! Den søte lukten som kommer fra et ydmykt, klagende hjerte, behager Gud.

Hold ut! Gud er trofast. Ikke fortvil! Klyng deg til salmistens sannheter hvor han forkynner: «Vent på Herren, vær frimodig og sterk! Ja, vent på Herren!» (Salme 42,14). Herren vil ikke slukke en rykende veke, men snarere få den til å gløde klart. Han vil ikke bryte et knekket rør, men i stedet styrke det (Jes 42,3).

Gud ønsker å gi oss mer enn vi ber om, ikke bare oppfylle de svake bønnene våre. Josef ba ikke om annet enn å bli reddet, løslatt fra fengselet og så få vende hjem til sin far igjen. Gud i himmelen lot ham be om det i lang tid. I realiteten sa Gud: «Dere vet ikke hva dere ber om (Matt 20,22). Jeg vil gi dere mer enn dere ber om og forstår (Ef 3,20). Det er derfor dere må vente litt lenger. Jeg vil ha mer av den røyken som stiger like opp til himmelen». Senere derimot, fikk Josef noe han aldri hadde kunnet forestille seg. Han hadde aldri hatt selvtillit eller mot nok til å be om noe slikt. Vi må erkjenne at Guds visdom, vennlighet, miskunn og makt virkelig er med oss som de var med Josef. Likevel gir Gud oss vanligvis ikke alt dette på den måten vi ba om.

Martin Luther