-

HERRE, MINN MEG PÅ AT JEG ALDRI ER ALENE

«Jeg svikter deg ikke og forlater deg ikke.» (Hebr 13,5)

Det er ensomt å dø. To ganger i livet er du virkelig alene. Selv om foreldrene dine og sykehuspersonalet var der da du ble født, kom du til verden helt alene. Når døden nærmer seg, fins det kanskje også mennesker rundt deg. Likevel kommer du til å forlate denne verden helt alene. Ingen kan gå sammen med deg i den siste stunden. Så du føler deg ensom. Nesten såpass at du ruller deg i fosterstilling og snur ansiktet mot veggen. «La meg være i fred,» har du mest lyst å si til dine velmenende nærmeste og andre som er kommet på besøk. «Ikke forstyrr meg ved å prate om ting jeg ikke lenger bryr meg om,» roper du inni deg. «De kan ikke forstå hvor ensom jeg er,» sukker du.

Noen ganger er det verre enn ellers. Midt på natten når det virker som om du er den eneste som er våken, blir du enda mer overveldet av dødens mørke. De konstante lydene fra maskinene du er festet til, gir ingen trøst. De bare gjør det enda tydeligere at døden nærmer seg. Så alene og ensom du er!

Egentlig ikke. Lille Anna fra tredje klasse hadde forstått det. Hun var innlagt på barneklinikken og skulle snart ha sin femte (og dødelige) hjerneoperasjon, på grunn av en kreftsvulst som stadig vendte tilbake. Jeg hang opp et selvlysende bilde over sengen hennes, av Jesus som velsignet barna. Og jeg spurte henne: «Anna, vet du hvem det barnet er som Jesus holder i armene sine? Det er deg.» Da jeg gjorde meg klar til å forlate rommet hennes, strakte hun seg imot meg for å kysse meg på kinnet, og så pekte hun, «Jeg er ikke alene. Han holder rundt meg.»

Gud hjelper oss å huske at vi aldri er alene. Hvordan skulle han som har kjøpt oss med sitt eget blod kunne forlate oss når vi får det virkelig vanskelig? Hvordan skulle han som har lovet å alltid være med oss kunne si i vår siste stund at hans forsikring ikke dekker dødsfall? Når han sier «Jeg svikter deg ikke og forlater deg ikke», kan vi regne med det og stole trygt på det, også i dødens stund.

Bønn: Herre, jeg føler meg så ensom! Ingen vet hvordan jeg har det, ikke en gang mine nære og kjære. Hold meg tett inntil deg. La meg kjenne din evige kjærlighet. La meg se beviset for din kjærlighet i din lidelse og død for mine synder. La meg så se og vite at du alltid er til stede like ved min side. Amen.

Andakt av Richard E. Lauersdorf fra andaktsboken: 

 

GUDS BARN DØR ALDRI 

«Guds barn dør aldri – Trøstende ord når jeg står ved livets slutt» er tittelen på en ny andaktsbok av Richard E. Lauersdorf, med 25 andakter skrevet spesielt for mennesker med kort tid igjen av jordelivet. Tittelen henspiller på Jesu ord om at han er oppstandelsen og livet, og at hver den som tror på ham skal leve om han enn dør – «og hver den som lever og tror på meg, skal aldri i evighet dø.» (Joh 11,25-26)

Utgitt på svensk av forlaget Logos i Finland.
Kan bestilles fra: http://forlag.biblicum.se/