-

Brev til Katharina

Katharina von Bora

Brevene Martin Luther skrev til sin kone er noen av de få vinduene vi har inn i parets private liv. Det følgende er et brev han skrev den 5. juni 1530, fra festningen Coburg. Det inkluderer et tema vi vanligvis ikke forbinder med den store reformatoren – amming!

 

 

 

 

 

Til min høyt elskede Katharina Luther, fruen i huset i Wittenberg.

Nåde og fred i Kristus! Kjære Käthe! Hvis jeg ikke tar feil, har jeg mottatt alle brevene dine. Dette er da det fjerde brevet jeg skriver til deg etter at herr Johann reiste herfra til dere. Sammen med esken, fikk jeg også bildet av lille Lena. Først kunne jeg ikke kjenne igjen den lille tøsen, hun så jo så mørk ut. Jeg synes det kan være bra hvis du vil [slutte å gi henne brystmelk], men gradvis, slik at du først sløyfer en mating pr. dag, deretter to ganger pr. dag, helt til barnet slutter [å die av seg selv]. Dette rådet fikk jeg av moren til Georg von Grumbach, fru Argula; hun har vært her og spist middag sammen med oss …

Si til mester Christian at jeg ikke i hele mitt liv har sett verre briller enn dem som ankom sammen med brevet hans. Jeg kunne ikke se noe som helst gjennom dem og var derfor ikke i stand til å skrive brevet til far til Cuntzene …

Hilsener, kyss, klemmer til alle og enhver etter hans stilling.

Martin Luther

(Fra American Edition of Luther’s Works,
Vol. 49, pp. 312-316)