-

Brev fra Coburg

Festningen Coburg

Martin Luther tilbrakte mye av våren og sommeren 1530 på festningen Coburg. Flere av hans kolleger var i Augsburg for å møte keiseren. Ettersom Augsburg lå utenfor kurfyrst Johanns territorium, kunne han ikke garantere for Luthers sikkerhet, og beordret ham derfor til å bli værende på Coburg. Via brev kunne Luther følge med på det som skjedde i Augsburg. Han brukte tiden til å oversette Salmenes bok og skrive mange brev. Her er et brev han sendte hjem til sin kone Katharina i Wittenberg, den 14. august:

 

Nåde og fred i Kristus!

Min kjære Käthe: Bare en rask liten melding, siden budbæreren hadde det så travelt. Du kan fortelle herr Johannes Pomer (Bugenhagen) og alle de andre at jeg skal skrive mer snart. Vi har ennå ikke hørt noe fra Augsburg, men venter på beskjed eller brev hver time på dagen. Ryktene forteller at våre motstanderes svar visstnok er blitt lest opp offentlig, men at de ikke ønsket å gi noen kopi til våre venner slik at de kunne besvare det. Jeg vet ikke om dette er sant. Men ettersom våre motstandere skygger unna lyset på slike måter som dette, vil våre venner ikke bli værende lenge i Augsburg.

Siden St. Laurentiusdagen har jeg vært i god form og ikke kjent noe til bankingen i hodet mitt. Dermed er jeg blitt veldig ivrig etter å skrive. Tidligere ble jeg så torturert av den bankingen. Hils alle! Jeg skriver mer en annen gang. Må Gud være med dere alle sammen. Be frimodig, for alt er under kontroll og Gud vil hjelpe oss.

Martin Luther.

Av Rebecca DeGarmeaux
(Fra Facebooksiden Katie Luther)