Paradis

«Gud har satt oss inn i himmelen i Kristus Jesus med ham».
(Efeser­brevet 2,6)

I Stavanger finnes det en togstasjon med et himmelsk navn: Paradis. Når jeg nærmer meg denne stasjonen med toget, hører jeg fra høyttaleranlegget: «Neste stasjon er: Paradis.» Da tenker jeg: «Skulle ønske det virkelig var sånn!» Men alle ser at denne togstasjonen ikke er himmelen. For det finnes ikke himmel på jord.
Derfor kan man undre seg over hva Paulus har skrevet et sted: «Han har satt oss inn i himmelen.» Det skrev Paulus opprinnelig til de kristne i Efesos. Gud hadde satt de kristne i Efesos inn i himmelen. Det betyr med andre ord: De kristne i Efesos var allerede i himmelen mens de ennå var i Efesos. Likevel visste hver av dem veldig godt at Efesos ikke var ­himmelen.
Riktig, Paulus skrev disse ordene også for andre kristne. Også for dere i Norge. Også dere har Gud satt inn i himmelen. Du spør: Hvordan kan jeg være i himmelen når jeg for øyeblikket er i Norge? Alle vet jo at Norge ikke er himmelen.
Her må vi legge godt merke til hva Paulus legger til: «I Kristus Jesus.» I ham er vi allerede i himmelen. Med andre ord: På grunn av Jesus er vi allerede frelst. Ikke på grunn av oss. Vi kan ikke klatre opp til himmelen. Nei, Gud kom til oss og ble menneske: I Jesus. Jesus har forsonet hvert menneske med Gud. Også deg. Også din skyld har han tatt på seg. Dermed har han gitt deg himmelen som gave. Betalt av egen lomme.
Tror du på ham, har du denne gaven allerede i lomma. Da er du allerede med ham i himmelen selv om du for øyeblikket er i Norge. Også om livet ditt ser helt annerledes ut enn himmelen. Det har Gud til og med gitt deg et sikkert vitne på som jeg uten tvil kan anbefale. Forestill deg igjen den samme togstasjonen i Stavanger. Denne togstasjonen ser ikke ut som et paradis. Likevel er det togstasjonen «Paradis». Det forteller skiltet der. På samme måte har Gud gitt deg et henvisningsskilt: Bibelen. Der sier Gud selv hvorfor du allerede er frelst – selv om det ennå ofte ikke føles sånn. Du er frelst og kommer til å oppleve det ekte paradiset – ikke på grunn av deg. Men på grunn av Jesus. Fordi han har gitt seg selv for deg.
Derfor trenger vi ikke å være redde på vår livsreise sammen med Kristus. Vi vet jo hvordan det ender. Den himmelske kunngjøringen: «Endestasjon: Paradis. Stig ut, alle sammen! Du har nådd målet ditt.» Takket være Jesus! Amen.

David Edvardsen