Alle ting tjener til det gode 
for dem som elsker Gud

Josef sa til dem: "Kom hit til meg!" Da de kom bort til ham, sa han: "Jeg er Josef, deres bror, som dere solgte til Egypt. Men nå skal dere ikke være bedrøvet eller urolige fordi dere solgte meg hit. Det var jo for å berge liv at Gud sendte meg i forveien for dere. Nå har vi hatt to uår i landet, og enda i fem år skal det verken pløyes eller høstes. Men Gud sendte meg i forveien for dere fordi han ville la en rest av dere være igjen på jorden og berge mange levende gjennom nøden. Så er det da ikke dere, men Gud som har sendt meg hit." (1 Mos 45,4-8)

"Vi skal nok se å få fjernet ham!" Slik solgte Josefs misunnelige brødre ham til Egypts slaveri. De onde gjerninger de gjorde, førte til at de ikke lenger behøvde ha ham i nærheten. Da faren fikk høre at Josef var borte, syntes brødrene han tok det forbausende tungt, men selv ikke det fikk dem til å innse at de hadde handlet ubetenksomt og syndig.

Gud så hvilke planer de gikk med. Han så hva de gjorde, men på tross av denne fryktelige synden mot Josef og faren Jakob, brukte Gud det de hadde gjort slik at  de skulle bli berget ti år senere. Det er vanskelig for oss å forstå hvordan Gud kan bruke til og med onde menneskers onde gjerninger slik at det skal tjene til noe godt for hans egne. Vi spør ofte: "Hvordan kunne Gud tillate at dette skjedde?" Det er egentlig et tåpelig spørsmål tatt i betraktning at vi ikke kan forstå Guds veier mens vi ennå lever i en syndig verden. Vi kan ikke få se ham "ansikt til ansikt" (1 Kor 13,12) før Gud fører oss hjem til himmelen.

Det beste en kristen kan gjøre når han har problemer med å forstå hva som foregår rundt ham, er å følge Josefs eksempel som fortsatte å rette troen inn på sin himmelske Far. Når han så senere møter brødrene sine igjen i Egypt, forstår han hvordan Gud ledet ham ved at han brukte brødrenes onde gjerning til beste for dem alle.

Selv om også vi noen ganger får oppleve å se Guds plan, slik Josef gjorde, må vi som oftest bare gå fram i tro, idet vi vet at Gud i sin visdom og makt har situasjonen under full kontroll. Med David kan vi si: "Jeg vender alltid mine øyne mot Herren." (Salme 25,15) Med glede leser vi disse ordene som Gud fikk Paulus til å uttrykke så klart: "Vi vet at alle ting tjener til det gode for dem som elsker Gud, dem han har kalt etter sin frie vilje." (Rom 8,28) Så tydelig har Gud sagt oss det!

Til andaktarkivet    Til hovedside