Se på korset

"Likesom Moses løftet opp slangen i ørkenen, slik skal også Menneskesønnen løftes opp, for at hver den som tror på ham, skal ha evig liv" (Joh 3,14-15).

Jesus hadde understreket overfor Nikodemus nødvendigheten av å bli født på ny. Han hadde også forklart for ham hvordan den Hellige Ånd skaper og oppeholder troen og det åndelige livet gjennom evangeliet. Deretter retter han oppmerksomheten mot selve innholdet i troen – nemlig ham selv som Frelser og ham selv som offer på korset.

Han henviste Nikodemus til en fortelling fra Det gamle testamentet som han som lærer i Israel kjente godt til, fortellingen om kobberslangen i 4 Mos 21,4-9. Jesus forklarte at det som hendte i ørkenen, var et forbilde på ham selv og hans sonoffer. Kobberslangen som ble løftet opp på stangen, var et talende gammeltestamentlig symbol eller profetisk bilde på den lovede Frelseren på korset.

Det fins flere interessante og oppbyggelige sammenligninger mellom kobberslangen og Kristus. Mange israelitter ble bitt av giftslanger og var i ferd med å dø. Du og jeg og alle andre mennesker er blitt bitt av den gamle slangen. Vi er blitt sprøytet full av djevelens gift og står ansikt til ansikt med den evige død. I begge tilfeller var løsningen enkel. Israelittene behøvde bare å se i tro på Guds løfte om kobberslangen på stangen. Alle syndere behøver bare å se i tro på Guds løfte i Kristus, Menneskesønnen, som er løftet opp på korset. Det fantes ingen annen løsning for israelittene enn å se i tro på kobberslangen. For oss fins det heller ingen annen løsning enn å se i tro på Jesus og hans forsonende kors.

Nikodemus ville fokusere på seg selv, men Jesus henviste ham i stedet til korset. Det samme gjelder oss. Han henviser også oss til korset. Vi blir ikke frelst ved våre egne gjerninger, bare ved å se i tro på ham som døde for oss på korset.. Vår lutherske bekjennelse påminner oss om at troen frelser, ikke fordi "den er en så god gjerning og fin dyd, men fordi den stoler på og aksepterer Kristi fortjenester slik de loves i det hellige evangeliet". Vi blir ikke frelst ved å tro på vår tro, men ved å tro på Jesus, Guds Sønn som ble menneske og ble løftet opp på korset for oss. La oss se på ham og leve!

Han på korset, han alene gir seg selv for verden hen.
Han, Guds Lam, det fromme, rene dør for uvenn som for venn.
Ingen støtes bort av ham som for oss bar korsets skam.
Han som oss til seg vil kalle, gir sitt liv og dør for alle.

Til andaktarkivet    Til hovedside