Født på ny

Jesus svarte: "Sannelig, sannelig, jeg sier deg: Den som ikke blir født av vann og Ånd, kan ikke komme inn i Guds rike. Det som er født av kjøtt, er kjøtt, men det som er født av Ånden, er ånd" (Joh 3,5-6).

Hva menes med å bli "født på ny"? Nikodemus hadde problemer med å forstå dette, og det fins mennesker også i dag som ikke forstår det. Det fins slike som hevder at de er gjenfødte kristne. Vi er alltid glade for å høre mennesker bekjenne sin troskap til Kristus, men vi lurer av og til på hva de legger i ordet "gjenfødt". For det virker underforstått som at det skulle finnes to slags kristne, de som er gjenfødt og de som ikke er gjenfødt. Noen hevder at for å kunne bekjenne seg som en virkelig kristen, må vi kunne peke på en spesiell erfaring eller opplevelse som skjedde på et bestemt tidspunkt. Uten en slik opplevelse, lignende den Paulus hadde på vei til Damaskus (se Apostlenes gjerninger kap 9), kan man ikke kalle seg kristen i ordets egentlige betydning.

Men å bli født på ny betyr ifølge Skriften ganske enkelt å komme til tro på Kristus. Hver den som er brakt til tro på Frelseren, er derfor en gjenfødt kristen. Vi bidrar like lite til denne åndelige gjenfødelse som vi bidro til vår naturlige fødsel inn i denne verden. Den Hellige Ånd, og Han alene, er Herren og Livgiveren. Bare han gir liv. Han gjenføder åndelig talt døde syndere som ikke av egen fornuft eller kraft kan tro på Jesus Kristus, sin Herre, eller komme til ham. Det er ikke vår avgjørelse for Kristus, men Åndens nådige og mektige gjerning i våre hjerter som gir oss en ny fødsel.

Hvordan utfører den Hellige Ånd dette gjenfødelsens under? Han gjør det gjennom nådens midler, evangeliet i Ord og sakramenter. For mange av oss skjedde vår åndelige gjenfødelse da vi ble døpt som små barn. Da ble vi født på ny av vann og Ånd. Vi ble kalt inn i nådens rike. Vi ble Guds barn og arvinger til himmelen. Vi trenger ikke lete etter en eller annen unik eller spektakulær opplevelse. Alle de fantastiske løftene Gud gir oss i sitt Ord, hjelper den Hellige Ånd oss til å ta til oss i våre hjerter og gjøre til våre. Takket være den Hellige Ånd er evangeliet en Guds kraft til frelse.

La oss prise Ånden for hans nådige gjerning i oss, og la oss fortsette å bruke Åndens midler, Ordet og sakramentene, slik at vår tro kan få næring og styrke. Ånden virker selvfølgelig når og hvor han vil, men han gjør det alltid gjennom nådens midler. Disse midlene er lett tilgjengelige for oss. De er så nær som vår egen Bibel, prekestolen i vår forsamling, døpefonten og nattverdbordet i vår kirke. Der finner vi Guds nåde. Der rekker han oss sitt evangeliet. La oss gå dit flittig og ta det til oss!

Å Hellig Ånd, kom inn i hjertet mitt og utfør din gode gjerning der. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside