Hvorfor akkurat meg?

"Hvorfor gjør du meg til skyteskive for deg, så jeg blir til byrde for meg selv? Hvorfor vil du ikke tilgi min synd og bære over med min skyld?" (Job 7,20-21)

Hvorfor? Slik spør umiddelbart selv de mest trofaste når lidelsen eller trengslene setter inn for fullt. "Hvorfor akkurat meg?" spør mannen som nettopp har fått kreft, eller kona som akkurat har mistet mannen, og må oppdra de fire barna alene. Selv kristne med den sterkeste tro løfter sannsynligvis øynene opp mot himmelen og spør: "Hvorfor, Herre?" dersom de mister hjemmet sitt på grunn av en naturkatastrofe eller ved en brann.

Selv Job, som er velkjent for sin tålmodighet, bar fram sine klagerop og spørsmål for himmelens trone. Han prøvde å fatte Guds mysterium og Guds veier med de troende på jorden. Hvorfor, Herre, hvorfor? Kanskje jeg tar feil, kanskje jeg ikke er tilgitt. Hvorfor vil du ikke tilgi min synd og bære over med min skyld?

Job kjente til løftet om tilgivelsen gjennom Frelseren som skulle komme. Det var bare det at han ikke følte seg tilgitt. Han kunne ikke skjønne hvordan en nådig og kjærlig Gud ville volde akkurat det mennesket sorg, som trodde på ham og som hele tiden prøvde å gjøre hans vilje.

Til slutt var det som det framtvang seg to alternativ: enten var han ikke lenger et Guds barn (og det visste han ikke var sant), eller så handlet Gud på slump, uten å ta hensyn til den personen han påførte lidelse (og det svaret overbeviste ham heller ikke). Derfor fortsetter Job å stille hvorfor-spørsmål gjennom hele boken. Hele tiden ønsket han at Den Allmektige selv ville forklare ham hvorfor han måtte gjennomgå slik en uutholdelig lidelse.

Når plager og lidelser er i ferd med å trøtte oss ut, krever vi også ofte å få se inn i Guds innerste tanker. Vi ønsker at alle ting skal bli forklart for oss. Vi roper "hvorfor?" og føler noen ganger at det må være Gud som straffer oss.

På samme måte som Job må vi lære oss å bære lidelsene tålmodig og ikke tvile på at "Gud virker alt til det gode for dem som elsker ham." Vi trenger å se at det er med en Fars kjærlighet han oppdrar oss, og slik renses vår kjærlighet til ham. Vi trenger å se at "ingenting kan skille oss fra Guds kjærlighet i Jesus Kristus, vår Herre."

Job fikk aldri noe klart svar på spørsmålene sine, men han ble ledet til å skjønne at når alt kommer til alt, er Herren nådig. Vi skal også en dag forstå meningen med Guds veier, om ikke her i tiden, så i alle fall i himmelen. La oss stole på ham i stedet for å spekulere over alle hvorfor.

Herre, gi meg et forsonlig hjerte, som er tålmodig i alle ting. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside