I sin nåde former Gud våre liv

"Jeg har renset deg, men ikke som sølv, jeg har prøvd deg i lidelsens smelteovn." (Jes 48,10)

Hvordan vil vi beskrive dagliglivet vårt? Kan vi si at vi er herrer over våre egne liv og egne skjebner? Vi skulle gjerne ha planlagt hele livet vårt på egenhånd. Da ville vi bestemt oss for å gjøre det vi syntes var bra for oss. En student bestemmer seg for å gå på en spesiell skole for å få et spesielt yrke. Et ungt par bestemmer seg kanskje for å utsette ekteskapet slik at de ikke lar seg forhindre av familieforpliktelser, men kan være frie og gjøre det de har lyst til. Et ektepar ønsker kanskje å legge til side sparepenger slik at de senere kan skaffe seg det de synes de trenger.

Legg merke til at i all slik planlegging hender det at lite tanke vies det faktum at vi selv egentlig ikke er herrer over egne skjebner. Det er én som styrer over livene våre! Snart oppdager vi også at det er lite av det vi selv har planlagt, vi er i stand til å sette ut i live.

Vi kan ha tenkt at vi planla til beste for oss selv, men så så Gud det annerledes. Gud har sine egne planer. Der vi ønsket å gjøre en spesiell ting i livet, gjorde Gud noe annet. 

Gud har renset oss i lidelsens smeltedigel, som brenner uten å ødelegge oss.

Det er fint å se på når dyktige kunsthåndverkere arbeider. I utgangspunktet har de ikke annet enn råmaterialet, men i løpet av prosessen former de sakte og tålmodig vakre gjenstander. På sin egen måte utsetter de materialet de arbeider med, for en viss belastning, trykk og spenning. Det kan se ut som de holder på å ødelegge alt sammen, men til sist viser det seg at de har laget en gjenstand av høy verdi.

På samme måte former og danner Gud oss til noe som har stor verdi - fra det som var tilflekket av synd og atskilt fra Herren og til det som blir satt til side for å ære og herliggjøre Gud. Han renser oss i Jesus Kristus, sin Sønns blod. Med evangeliet kaller han oss til tro på Jesus, Frelseren. Gud fortsetter å rense, helliggjøre og holde oss faste i den sanne troen for tid og evighet. Gud tillater kors og trengsel i våre liv for at de skal styrke troen vår og for at vi skal bli bevart som hans spesielle folk.

Nådens Herre! Rens vår tro, og hold oss alltid faste i din kjærlighet. Bevar oss som ditt folk. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside