Adam og Kristus

"Men det er likevel annerledes med Guds nådes gave enn med Adams fall. På grunn av den enes fall måtte mange mennesker dø. Men Guds nåde er uendelig mye større: Den er en gave, og den gis til de mange i rikt mål på grunn av det ene menneske Jesu Kristi nåde" (Rom 5,15).

I Romerbrevet 5 sammenligner apostelen Paulus Adam med Kristus. Adam syndet. Kristus levde et syndfritt liv. Adams synd førte til død. Kristi lydighet førte til rettferdiggjørelse. Om vi ikke ser nøye på Paulus´ ord, kan vi sitte igjen med det inntrykket at det dreier seg om en jevnbyrdig sammenligning. Det er det ikke.

Paulus skriver: "Men det er likevel annerledes med Guds nådes gave enn med Adams fall. På grunn av den enes fall måtte mange mennesker dø. Men Guds nåde er uendelig mye større: Den er en gave, og den gis til de mange i rikt mål på grunn av det ene menneske Jesu Kristi nåde." Nå avdøde professor Siegbert Becker skrev i en kommentar til dette verset: "Det fins virkelig en likhet mellom Adam og Kristus, men det fins også en enorm forskjell. Dersom Kristus hadde kommet til verden bare for å gjøre godt igjen det Adam hadde ødelagt, ville han ha tatt bort Adams synder, men alle våre synder var blitt værende. Kristus tilgir imidlertid også alle de andres synder i tillegg til Adams… Dersom Kristus hadde gjort opp for akkurat det som Adam ødela da han syndet, ville han bare ha brakt oss opp på det nivået Adam var før han syndet. Da ville Gud ha sagt til oss: ´Nå skal vi se om dere kan være lydige og motstå djevelens fristelser.´ Men Jesus bringer oss ikke bare opp på det nivået. Han bringer oss opp på et nivå hvor vi har evig liv på tross av at vi ikke klarer å holde Guds bud fullkomment."

Kristus, den andre Adam, kom for å utrette noe mye mer enn det den første Adam utrettet. Kristus gjorde det Adam skulle ha gjort – han sa nei til synden og Satan, ikke bare for Adam, men også for deg og meg. Derfor har du og jeg det Gud alltid har forventet av oss – liv, liv i ham og med ham og for ham. Vi har det. Det er vårt.

En mann ønsket en gang å trøste en venn som gikk gjennom vanskelige tider i livet. "Hvordan har du det?" spurte han. Vennen så på ham og smilte: "Gud har velsignet meg mye mer enn jeg har fortjent." Ja, synden har gitt oss mange problemer og sorger i livet, men Gud har gitt oss mer – mye mer. Han har gitt oss tilgivelse og liv.

Kjære Jesus, jeg takker deg for de store ting du har gjort for meg. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside