«Og Gud som gransker hjertene, vet hva Ånden vil; for det Ånden ber om for de hellige, er etter Guds vilje» (Rom 8,27).

Han kjenner oss ut og inn

Dagens teknologi er virkelig utrolig! Dersom legen har behov for å vite hva som skjer inni kroppen vår, kan han eller hun finne det ut ved hjelp av CT-scanning (tomografi) eller MR (magnetrøntgen). Det er et apparat legen kan bruke for å ta de skjulte årsakene til symptomene våre i nærmere øyesyn. Takket være slike utrolige oppfinnelser har legevitenskapen gjort uvanlige framskritt i både å forhindre og behandle en rekke sykdommer.

Gud måtte ikke vente til disse moderne apparatene ble oppfunnet for å kunne se inn i oss. Paulus kunne ganske enkelt referere til Gud som han som «gransker hjertene». For lang tid tilbake skrev den vise kong Salomo: «Herrens lampe gransker menneskets ånd, den ransaker alle kamrene i hans indre» (Ordspr 20,27). Salmisten erkjenner den samme sannheten: «Herre, du ransaker meg og kjenner meg. Om jeg sitter eller står, så vet du det, langt bortefra merker du mine tanker» (Salme 139,1-2).

Med en nøyaktighet som langt overgår det mest avanserte røntgenapparat, kan den Allmektige «scanne» alle krinkelkroker i hjertet vårt. Han ser sårene og synden som lurer dypt inne i oss. Han ser hatet som fortærer sjelen som hissig kreft, begjæret som sprer seg som en koldbrann, og grådigheten som kveler troen vår. Likevel er han i stand til mer enn bare å se problemet. Paulus skriver: «Og Gud som gransker hjertene, vet hva Ånden vil». Ånden gjør all vår sukk og klage om til en sammenhengende bønn, og Gud kjenner Åndens sinn fullt ut. Der fins det ingen misforståelser eller kommunikasjonsproblemer. Gjennom Ånden skriver Gud ut det fullkomne legemiddel for det som feiler oss. Han smører oss med evangeliets balsam gjennom Jesus Kristus for å nøytralisere synden vår og gjøre oss friske igjen. Gud være evig takk for at hans Ånd ser våre ønsker og behov og går i forbønn for de hellige.

Må Guds nådes lys fjerne vår frykt og lindre det vonde. Vi er trygge under Guds nåde. Han ser alle våre behov og gir oss alt vi trenger.

Herre, du kjenner min synd. Jeg vender meg til din miskunn og ber om din tilgivelse for Jesu skyld. Trøst meg ved ditt løfte om tilgivelse, og hjelp meg til å stole på at du passer på meg. Du vil bevare meg og føre meg fram til ditt evige rike. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside