Herren... være deg nådig! (5 Mos 6,25).

Vi får ikke som fortjent

Noen har sagt det på denne måten: Rettferdighet er å få det du fortjener; miskunn er å ikke få det du fortjener; mens nåde er å få det du ikke fortjener.

Dette sammenfatter den kristne troen på en god måte. Vi er alle syndere som har såret Skaperen og vekket hans vrede ved å bryte hans bud i tanker, ord og gjerninger. Rettferdigheten krever at vi for alltid skal vises bort fra Guds nærvær. Likevel er Gud miskunnelig og straffer oss ikke med helvetet for all evighet. I tillegg går han et steg videre. Selv om ingen av oss fortjener Guds kjærlighet og velsignelser, er det nettopp det han gir oss for evig. Han gir oss nåde!

Skriften forkynner at jorden er full av Guds ufeilbare kjærlighet og nåde. Dette kan vi se i skaperverket. Herren Gud den allmektige har skapt himlene og jorden. Ved sin nåde fortsetter han å sørge for alt han har skapt, på tross av at syndefallet er et faktum. Han gir sol og regn til vekst for grøden for at vi skal ha mat å spise. Han har gitt oss både kropp, sjel, forstand og evner. Alt det vi har, er gaver fra vår nådige Gud; helse, eiendeler, familie og venner.

Men Guds nåde ser vi aller tydeligst i frelsen. Apostelen Paulus sier at vi er erklært rettferdige ved hans nåde. Gjennom Jesu Kristi liv, død og oppstandelse får vi glede oss over Guds nåde.

John Newton var som ung mann en vantro slavehandler. Ved Guds nåde kom han til tro på Kristus. Newton ble drevet til å skrive den vakre salmen «Å, nåde stor og underfull, som fant meg i min synd!» («Amazing Grace!»). Kanskje er det slik med oss at vi har kjent Guds nåde så lenge at vi nå tar den for gitt. Det må vi ikke gjøre. Guds nåde er fortsatt like underfull i våre liv.

I dag heter det at «du fortjener det beste», og «du er nummer én», men Guds Ord sier det stikk motsatte. Selv om Bibelen begynner med å fortelle om hvor uverdige vi er, ender den med å gi oss en verdighet som verden aldri noensinne kan drømme om. Vi kan løfte våre hoder. Vi vet at vi ikke skal komme til å tape på dette. Vi eier de beste gavene Gud kan gi. Vi er en del av Guds familie og skal for evig få leve sammen med ham.

Når vi lar denne vissheten virkelig få synke inn, er det ikke da helt ufattelig? Herren er nådig mot oss. Vi får det vi ikke fortjener.

Slik som eg er,
Herren i nåde til barnet sitt ser.
Om synder og tvil det er heile mi æra,
han er min Frelsar, og det vil han vera.
Nåden er fri, og eg kviler meg der,
slik som eg er.

Til andaktarkivet    Til hovedside