Guds Ord er sannhet

Da sa kvinnen til Elia: «Nå vet jeg at du er en gudsmann, og at Herren virkelig taler gjennom deg» (1 Kong 17,24).

Gud lover oss miskunn, og ikke straff. Han lover at han ikke vil handle med oss etter våre synder, men i stedet tilgi oss for Jesu skyld og velsigne oss. Han lover oss en glede så stor at den ikke kan uttrykkes i ord.

Men vil Gud holde disse løftene? Kan vi stole på dem? Eller er de bare ment å gjelde i overført betydning? Betyr ordene hans kanskje bare at dette er hva han ønsker for oss, heller enn at dette er hva han faktisk vil gjøre for oss?

I hvor stor grad stoler vi på Guds løfter når forventningene våre ikke blir innfridd og vi til slutt bare føler fortvilelse? Det kan være lett å lovsynge Gud en søndagsformiddag i solskinn. Kan vi gjøre det samme, og vil vi komme til å gjøre det samme når vi er så deprimert at vi ikke en gang legger merke til om sola skinner eller ikke?

Vi sier kanskje: «Dette vil vi gjøre dersom vi har tro på det». Og det er riktig. Hebréerbrevets forfatter minner oss om det slik: «Troen gir sikkerhet for det som håpes, visshet om ting en ikke ser». Og Gud være takk, det vi kristne håper på og er sikre på, er ikke et resultat av innbilning eller egne anstrengelser.

Vi eier troen, men det er ingen blind tro. Med Paulus kan vi si: «Jeg vet på hvem jeg tror». Troen vår griper den levende Gud som gjør alle ting mulige.

Gud har til fulle vist oss hvem han er. Jesus kom som en oppfyllelse av Guds løfter. I ham eier vi allerede alle gode ting. Jesu liv, død og oppstandelse er bevis bortenfor enhver tvil om at Guds løfter er sanne. Han er ikke bare en Gud som taler. Han er Herren som handler.

Den tidligere hedenske enken i teksten vår i dag fikk selv erfare dette. Hun fikk se beviset med egne øyne. Nå var hun sikker på at Elia var en Guds mann, men enda viktigere var det å få vite sikkert at det Herrens Ord som profeten talte, var sannheten.

Måtte vi også bli minnet om denne sannheten gjennom enkens eksempel. Må vi også tro, selv om vi ikke kan se, stole på Gud når vi ikke forstår og klynge oss til Guds nådige løfter. Gud lover til og med å gi oss styrke til å klare dette. Mer trenger vi ikke.

Evige Gud! Gi dine tjenere lys fra det høye, slik at både våre hjerter og liv må gjenspeile din herlighet. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside