Så sa Herren: «... Jeg vet hva de må lide» (2 Mos 3,7).

Gud bryr seg når vi har det vondt

Har du noen gang vært gjenstand for all oppmerksomhet? Har du blitt «overøst» med god-bedring-kort og fått mange på besøk da du var syk? Har du noen gang vært utsatt for en ulykke og deretter fått så mye klær, mat og mange hjelpende hender at du tilslutt ble helt overveldet? Ble postkassen din full av trøstende brev og oppmuntrende kort en tid da du sørget? Stod telefonene i kø? Det er virkelig varmende å oppleve noe slikt. Det føles godt å oppleve at andre bryr seg og vil hjelpe. Det gir nytt håp i tunge tider.

Prøv å forestille deg hvordan Moses må ha følt det da den levende Gud talte til ham fra den brennende busken på denne måten: «Jeg vet hva de må lide.» Den evige Gud var klar over Israels lidelse. Han brydde seg om dem og ville gjerne hjelpe dem i nøden. Herrens Ord gav håp til Moses. Folket hans skulle få hjelp i den tunge tiden.

Herrens Ord oppildnet Israelsfolkets hjerter. Moses brakte Herrens budskap videre til dem. «Da de hørte at Herren hadde tatt seg av israelittene og sett deres nød, bøyde de seg til jorden og tilbad» (2 Mos 4,31). Herrens Ord gav dem håp og trøst. Israelittene lovet og priste Gud.

Vår omgangskrets er ikke alltid klar over at vi går og sliter med problemer. Ekteskapet kan kanskje halte. Vi kan plages av ensomhet eller en manglende selvtillit. Barna er kanskje ulydige. Regningene blir ikke betalt i tide. Det er mer enn sannsynlig at vi ikke vil få høre et trøstens ord fra andre. Vi vet ikke om andre bryr seg og ønsker å hjelpe. Det gjør lidelsen dobbelt så smertefull.

Det finnes likevel alltid én som er opptatt av oss når vi har det vondt. Det er han som brydde seg om og ønsket å hjelpe det lidende Israel – vår evige Herre. Gjennom sitt Ord sier han: «Jeg slipper deg ikke og svikter deg ikke.» Og han sier: «Kall på meg på nødens dag, så vil jeg utfri deg, og du skal prise meg.» Med disse løftene sier vår evige Herre: «Jeg er klar over hvordan du har det. Jeg bryr meg. Jeg ønsker å hjelpe, og jeg hjelper.»

Volder lidelsen oss sorg? Ta og skriv ned vår evige Herres løfter som er sitert ovenfor, og hold dem klar når du trenger dem. Les dem om igjen når du trenger å vite at det er en som bryr seg. Guds løfter gir håp og trøst gjennom mørke stunder.

Evige Herre, må dine løfter minne meg om din omsorg og din villighet til å hjelpe når jeg har det vondt. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside