"I de dager, når den tid kommer, lar jeg en rettferdig spire vokse fram for Davids ætt." (Jer 33,15)

I Guds egen tid

For noen år siden var det en populær sang som het "My time is your time". Denne sangen er kanskje ikke så populær nå lenger, men det er lett å være enig i dette at "min tid er din tid". Dette gjelder også når vi tenker på Guds løfter om bønnhørelse. Mennesker har lett for å tenke at deres tid må sammenfalle med Guds tid. Når de synes at noe trenges å bli gjort, må Gud være så god å føye seg inn i deres tidsskjema.

Vår tid er likevel ikke nødvendigvis Guds tid. Gud sier det f.eks. slik i teksten vår: "I de dager, når den tid kommer, lar jeg en rettferdig spire vokse fram for Davids ætt." Det er ingen tvil om at Adam og Eva begynte å lete etter "kvinnens sæd" kort tid etter at Gud hadde talt til dem i Edens hage da de hadde falt i synd. Abraham, Isak, Jakob og alle Israels barn ventet på og lengtet etter at løftet skulle gå i oppfyllelse. Likevel kom ikke Frelseren før den tiden og de dagene var inne, som Gud i sin evige visdom mente var best. Det ble flere tusen år å vente for Adam, Eva og patriarkene.

Gud har, i motsetning til syndige og begrensede mennesker, panoramautsikt over både verdens historie og våre livshistorier. Med visdom som ofte overgår vår forstand, overveier og bestemmer han på en slik måte at hans evige vilje må skje. Han gjør ting når han ser det passer best og på sin egen kloke måte. Kanskje passer hans tid og hans vei slett ikke med de ønskene og forventningene som vi bærer på. Dette må vi legge på minnet når vi tenker på Guds løfte om å høre og svare på bønnene våre. Vi ber kanskje om å bli frisk fra en sykdom, en spesiell velsignelse fra Gud eller om en forandring i livet vårt, og vi venter oss at Gud skal svare med en gang. Gud lover at han vil høre og svare på alt det vi ber ham om i Jesu navn. Hans tid og vei for bønnesvaret må vi imidlertid overlate til hans uendelige visdom. Gal 4,4 peker fram imot den utlovede Frelserens komme: "Men i tidens fylde sendte Gud sin Sønn". Slik vil Gud, når den rette tiden og stunden i hans øyne er kommet, svare på bønnene våre og oppfylle løftene. La oss legge bønnene våre fram for Guds trone i tålmodighet og full tillit til hans visdom. For Gud gjelder denne sannhet: "Min tid er ikke din tid".

Kjære himmelske Far! Hjelp oss å forstå at din tid ikke er det samme som vår tid. Gjør oss tålmodige, så vi venter til du gir oss bønnesvar. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside