Er det noe som er umulig for Herren? Neste år på denne tid kommer jeg igjen, og da skal Sara ha en sønn (1 Mos 18,14).

Ingenting er umulig for Gud

Brutte løfter! Hvor ofte skjer det vel ikke at mennesker gir oss et løfte uten å holde det? Hvorfor er det så mange brutte løfter? Det fins selvfølgelig mennesker som ganske enkelt lyver for oss og som aldri hadde tenkt å holde det de engang lovte. Men det fins også mange ærlige mennesker som lover og likevel ikke holder det de har lovt. Ofte er det slik at den som har lovt noe, ganske enkelt finner ut at han eller hun ikke er i stand til å gjøre det de har lovt.

Når det gjelder Gud og hans løfter, er det imidlertid helt annerledes. Det er aldri slik for ham at han ikke er i stand til å til å oppfylle det han har lovt. Dette er Salomo klar over når han sier: «Lovet være Herren... Ikke ett av alle de gode ord han talte gjennom sin tjener Moses, er falt til jorden» (1 Kong 8,56).

Vi har allerede sett at det løftet som Gud gav Abraham og Sara, er et slikt løfte. I Guds store makt og visdom var det ikke vanskelig å forandre naturlovene slik at Sara ble gravid og kunne føde et barn. Isaks underfulle fødsel minner oss om Jesu, vår Frelsers underfulle fødsel. Isak ble født på tross av naturlovene. Han ble født fordi Gud hadde lovt det. Jesus ble også født på tross av naturlovene. Og igjen skjedde det fordi Gud hadde gitt oss et løfte: «Se, en jomfru skal bli med barn; hun skal føde en sønn og gi ham navnet Immanuel» (Jes 7,14).

Guds makt var i virksomhet for å forsikre at han som hadde gitt løftet, også skulle holde det. Ved Guds makt skapte tro i Saras hjerte. Gud virket også ved sin makt i hennes kropp slik at hans dyre løfte kunne gå i oppfyllelse. I Hebr 11,11 leser vi: «I tro fikk også Sara kraft til å bli mor for en ætt, enda så gammel hun var.» Ved Guds makt ble det dyrebare løftet han hadde gitt, oppfylt.

Ingen ting er umulig for Gud. I tider når vi opplever problemer og føler skyld og frykt, må vi lytte til Guds løfter, for der finner vi den samme trøst og forsikring som Abraham og Sara fant. Gud skal helt sikkert bruke sin makt og gjøre det han har lovt.

Dette løftet står fremdeles ved lag. Ingen ting er umulig for Gud, verken det å skape verden og alle stjernene på himmelen, og Gud være lovet, heller ikke det å frelse menneskeheten.

Herre, hjelp oss så vi alltid stoler på alle dine løfter og holder dem for sanne og sikre. Du har jo den makten som skal til for å oppfylle dem. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside