Hvilken trøst - synden er tilgitt!

Natan svarte: «Så har også Herren tatt bort din synd. Du skal ikke dø» (2 Sam 12,13).

Bibelen er en sannferdig bok. Den presenterer Guds folk for oss nøyaktig som det er. Den viser oss Guds barn i framgang og seier. Den viser oss samtidig Guds folk i ynkelighet og synd. Det er trist å lese om kong David, denne mannen som var etter Guds hjerte, men som falt til jorden og ropte: «Jeg har syndet mot Herren.» Likevel er det en mening med alt dette. Bibelen sier at alt dette ble skrevet for at vi skulle lære av det.

Davids dobbelte synd, at han både brøt ekteskapet og ble en morder, var virkelig grusom. Det er vanskelig å forstille seg en verre kombinasjon av synder mot Gud og mennesker enn disse to. Likevel får vi høre at David fikk tilgivelse for det han hadde gjort. Ikke før hadde David bekjent: «Jeg har syndet mot Herren,» så svarte Natan: «Så har også Herren tatt bort din synd; du skal ikke dø.»

Hvordan kan nå dette ha seg? Dersom Gud er rettvis og rettferdig og tar det nøye med sine bud, hvordan kan han da tilgi Davids synder og ikke straffe ham for dem? Svaret finnes i vår Herre Jesu Kristi død på korset. Jesus tok Davids synder på seg selv og betalte den straffen som David fortjente. Jesus led den straffen som David med rette hadde fortjent.

Hvorfor er det slik? Jesus var ikke engang født da David syndet, men dette forandrer likevel ingenting. For Gud fins det nemlig verken fortid eller framtid. Han ser på alt som nåtid. Han så Davids synd samtidig som han så Jesu fulle soningsverk for hele verdens synder. David ikke bare bekjente sine synder, han trodde også på det dyrebare løftet om at Gud skulle sende en Frelser til verden. Davids tro på denne Frelseren forsikret ham om at syndene hans virkelig var tilgitt.

For en velsignet trøst dette er for oss! Vi har også syndet mot Gud og fortjener ingenting annet enn hans vrede og straff. For Jesu skyld tilgir Gud. Han tilgav Davids ekteskapsbrudd og mord. Han tilgav Paulus syndene han begikk da han forfulgte Kristi kirke. Han tilgav Peter da han tre ganger fornektet Herren. Og best av alt: Gud tilgir oss!

Jesus, frels oss, og ta oss til nåde. Tilgi oss gjennom ditt dyre blod. Vi takker og lover deg, du, vår tilgivende Gud, for at vi er blitt arvinger til det himmelske hjem. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside