Gud har kontrollen

Derfor er loven maktesløs, og retten vinner ikke frem. For gudløse omringer de rettvise, og dermed blir retten forvrengt (Hab 1,4).

Som ting ser ut her i verden, virker det som om Gud har mistet kontrollen. Det ser ut som det er Satan som regjerer. Det virker ikke som det er håp for noe som helst lenger. Slik kan kristne mennesker begynne å tenke når de blir deprimert.

Det virker som om denne verden er ute av kontroll. Det virker som de kriminelle klarer seg bra, mens ærlige mennesker mister nesten alt de har. Det ser ut som om de som er uten skrupler, på umoralsk vis utnytter loven slik at skyldige går fri mens uskyldige blir undertrykt. Det virker noen ganger som lovene ikke er i stand til å hjelpe dem som blir undertrykt. Retten forvrenges, og det ser ut som de onde kontrollerer verden. Den tiden vi lever i, viser seg å ha mye til felles med profeten Habakkuks tid.

Når vi blir frustrert, må vi huske på at vår Gud er i himmelen, og at alt det han vil, det gjør han. Gud kan tillate at folk fornekter hans kjærlighet og fører ødeleggelse både over seg selv og andre. Han tvinger ikke noen verken til å tro på ham eller tjene ham. Likevel kan vi si at historien er «hans historie». Gud har kontrollen. Han er med sine troende og skal befri dem fra det onde.

Gud lar vanskelig tider ofte tjene til det gode for de kristne. Onde dager medfører at vi oftere søker hjelp hos Herren. Undertrykkelse og lidelse driver oss til å praktisere vår tro. I tider når vi opplever urettferdighet, får vi ofte anledninger til å la lyset vårt skinne klart i dagliglivet.

Vår Gud vil aldri prøve oss med anfektelser som er større enn det vi makter å bære. Han vil gi oss styrke til å bære alle byrder. Han tillater det onde til en viss grense, og så vil han befri sitt folk. Menneskers lover blir ofte satt ut av kraft, og mennesker blir rammet av urettferdighet i denne verden. Men vår Guds lov og hans rettferdighet settes aldri ut av kraft. Han har makt til å frelse, og hans veier er alltid rette.

Det kan hende at Satan og onde mennesker kan få tillatelse til å ta våre jordiske eiendeler, men tilgivelsen og det evige livet som Jesus har vunnet oss, kan de ikke ta fra oss. Det er bare vår egen vantro som kan ta fra oss den kjærligheten og frelsen vi eier i Gud. Vår Gud har kontrollen og vil la alle ting tjene til det gode for dem som elsker ham.

Fader vår, frels oss fra det onde, for riket er ditt og makten og æren i evighet. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside