Vår Far har kontrollen

Da sa Herren til Satan: «Alt det han eier er i din makt. Men ham selv får du ikke legge hånd på.» (Job 1,12).

Hvordan kan det finnes en rettferdig Gud når det er så mye elendighet og lidelse i denne verden? Skriften forsikrer oss om at det er Herren som regjerer. Den forteller oss at Satan er overvunnet. Likevel ser det ut som den onde fortsatt har mye makt.

Satan er denne verdens fyrste. Han går omkring som en brølende løve for å finne noen å sluke. Han påfører sine ulykkelige ofre elendighet og lidelse så ofte han kan. Han har likevel ikke ubegrenset makt.

«Men ham selv får du ikke legge hånden på.» Her satte Gud en grense. Satan fikk lov å gjøre mye, men ikke mer. Dette som ble bestemt i himmelen, var skjult for den trofaste Job. Da lidelsen rammet ham, kunne han bare spørre «hvorfor?» og «hva blir det neste?». Satan gikk til angrep på Job med alle de krefter han rådde over. Likevel var det Herren som styrte over Satans hensikter. Job skulle ikke bli fristet over evne.

Denne skjulte beslutningen i himmelen er som innledningen til et drama. Bak teppet er alle kulisser og rekvisitter på plass. Skuespillerne gjør seg klar. Lyssettingen er perfekt. Men publikum kan ikke se noe av dette før teppet går opp.

For oss drar Gud teppet til side når vi leser om Jobs lidelse. I små glimt viser han oss sin himmelske plan. Han viser oss at han ikke gir Satan tillatelse til å trå over de grensene han selv har trukket opp. Han viser oss at den eneste hensikten han har ved å tillate all denne nøden, er å styrke og rense Job. Hensikten er at når Job bærer sin motgang i tålmodighet, skinner Herrens herlighet enda sterkere.

Job kunne ikke se alt dette. Han måtte gå fram i tro, uten å se. Og det må vi alle. Job måtte vente i tålmodighet på at lidelsen skulle ta slutt og kunne bare sette sitt håp til den kommende Frelseren som skulle befri ham. Vi må også bare bekjenne at Guds planer ofte er skjulte for oss og at troen på Kristus er vårt eneste lys.

Vår Gud i himmelen holder fremdeles Satan i sjakk, slik at uansett hvor hardt han prøver, kan han ikke påføre oss noen varig skade. Hele Johannes Åpenbaring viser oss hvordan kirken blir forfulgt og må lide her på jorden, samtidig som den har et sikkert håp om en fremtid i himmelens herlighet.

Job led. Han visste ikke alltid hvorfor. Vi lider også. Og vi vet ikke alltid hvorfor, men vi får være sikre på at når vi lider sammen med Kristus, skal vi også forherliges sammen med ham. Det er fremdeles Gud som bestemmer, og han er fortsatt vår kjærlige Frelser.

Herre, hjelp oss å stole på at din kjærlighet fremdeles styrer våre veier. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside