Vår Far sørger for alt

Du lar kilder velle fram i dalene og bekker renne mellom fjellene. De gir vann til alle villdyr i marken, der slokker villeslene sin tørst. Der har himmelens fugler rede, de synger mellom grenene. Du vanner fjellene fra din høysal, og jorden fylles med grøden du gir. Du lar gresset gro for dyrene og for menneskene vekster som de kan dyrke. Slik lar du brødet komme fra jorden og vinen som gjør menneskene glade. Du lar ansiktene skinne av olje og gir brød, som styrker mennesket (Salme 104,10-15).

Her tegner salmisten et vakkert bilde. Det er som vi kan se idyllen for oss. Denne teksten er litteratur av så høy kvalitet at den hadde vært verdifull lesning i seg selv, uten å være Guds inspirerte Ord som har noe spesielt å fortelle til Guds barn. Teksten gir et bilde av ville og tamme dyr, vilt gress og kornåkrer, fugler i luften og mennesker på jorden. Her fins vann og luft, åser og daler, grønt og blått. Her nevnes også de tre viktigste produktene fra middelhavsområdet, druer, oliven og hvete. Det er et herlig bilde. Og alt sammen vitner om at Gud er både omtenksom og gavmild som forsørger. Han gir oss alt det nødvendig og i tillegg alle gode ting her i livet.

Det er han som bevarer alt det vi kaller naturressurser. Vår gode og gavmilde Gud har gitt oss mange ting her på jorden som vi mennesker får utnytte. For å kunne bygge store hus, lage avanserte maskiner og fine instrumenter, trengs det materialer som Gud har skapt i naturen. Skogens rikdommer og evnen til å bruke tre på uendelig mange forskjellige måter – alt dette kommer fra vår gavmilde, himmelske forsørgers hånd. Sjøens rikdommer, som vi så vidt har begynt å utforske, der hver eneste vanndråpe i seg selv er som en egen, levende verden – det er Skaperen som har laget det.

I begynnelsen talte Gud, og det ble slik. Og slik er det ennå. Han taler, ting skjer og så fortsetter de å skje. Den rike variasjonen av liv her i verden, de rikelige matforsyningene, som ikke slår feil (selv om mennesket bruker dem galt), livs- og dødssyklusen, og nydannelsen i den skapte verden – alt dette er bevis på at Guds skapende Ord fremdeles er virksomt.

Han sørger for det minste av det han har skapt, for at det igjen skal være med å bevare det største han har skapt, nemlig mennesket. Luther sier at han «rikelig og daglig gir oss klær og sko, mat og drikke, hus og hjem, ektefelle og barn, åker, fe og alle gode ting og alt jeg behøver til livets opphold.»

Himmelske Far! Det er vår plikt å takke, love og tjene deg for alt du så rikelig gir oss til nytte og gagn. Fordi din Sønn har fridd oss fra synden for at vi skal tjene deg, la dette være vår største glede. Amen.

Til andaktarkivet    Til hovedside