"Fordi han selv led og ble fristet, kan han hjelpe dem som fristes" (Hebr 2,18).

  Født for å hjelpe oss mot fristelsene 

Uten tvil er det nyttig å ha erfaring. Enten det gjelder å lage mat, reparere bilen, undervise i skolen eller tjene som pastor i en forsamling, er det til stor hjelp med litt erfaring.

Erfaring hjelper oss også til å hjelpe andre. Selv om vi har ekte medfølelse for dem som har store smerter eller befinner seg i vanskeligheter, kan vi aldri fullt ut forstå hva de må gjennomgå uten at vi selv har vært gjennom det samme. Den som har mistet en ektefelle på grunn av kreft, kan best hjelpe en annen som går gjennom den samme sorgen.

Kanskje har du følt at din Herre i himmelen ikke kan forstå hva du går gjennom i livet. Hvordan kan han kjenne til den smerten som vi føler eller den sorgen som vi kjenner? Hvordan kan han vite hvor vanskelig det er å motstå fristelsene våre?

Jesus vet. Vår Herre Jesus Kristus ble født som et lite menneskebarn. Han tok på seg vårt kjøtt og blod. Han hadde en menneskelig kropp og sjel. Han ble sulten, tørst og trett. Men det som kanskje er viktigst for syndere som vi, er at Jesus ble fristet i ett og alt på samme måte som vi. Djevelen gikk til direkte angrep på ham. Hans mål var å få Jesus til å synde slik at han ikke kunne være vår fullkomne Frelser. Jesus ble fristet med rikdom og berømmelse. Han ble fristet til å tvile på sin himmelske Far. I Getsemane ble han fristet til å la være å utføre den viktige oppgaven hans Far hadde gitt ham. Disse fristelsene er bare de som nevnes i Bibelen, men uten tvil ble han fristet mye mer: "Vi har ikke en øversteprest som ikke kan ha medlidenhet med oss i vår svakhet, men en som er prøvet i alt på samme måte som vi" (Hebr 4,15).

Jesus kjempet med sine fristelser. Han kjempet så mye mot fristelsene i Getsemane at han svettet blodsdråper. Så Jesus vet hva vi må gjennomgå. Og viktigere enn alt er det at han kan hjelpe oss til å overvinne fristelsene. Han overvant alle fristelsene som djevelen slynget mot ham. Han vil bruke sine erfaringer i møte med fristelsene for å hjelpe oss å overvinne våre fristelser.

Vår Frelser forstår oss. Be om hans hjelp til å motstå fristelsene, og stol på at han både vil og kan hjelpe deg.

Herre Jesus Kristus, du kjenner min svakhet, og du vet hvilke store fristelser djevelen angriper meg med. Gi meg styrke til å stå imot og hjelp meg til å overvinne alle fristelser.

Til andaktarkivet    Til hovedside