BIBEL OG BEKJENNELSE - Organ for Den lutherske bekjennelseskirke

Redaksjonelt
Ansvarlig redaktør: Egil Edvardsen

Skyld og skyldfølelse

Mange mennesker sliter med et dårlig selvbilde. De har så små tanker om seg selv. Enkelte bryr seg så lite om sitt eget liv at de bare lar det skure. De forsøker å fortrenge de dårlige tankene ved hjelp av alkohol, piller eller sterkere rusmidler. Stadig flere driver det så langt at de rett og slett gjør det helt slutt og tar sitt eget liv.

Hva kommer det av at mennesker ikke liker seg selv? Hvorfor har de så dårlige tanker om seg selv? Hvorfor tviler de på sitt eget menneskeverd? Det radikale svaret på dette er at det virkelig er noe galt med oss mennesker. Vi er ikke som vi burde være, og det kjenner vi i vår samvittighet. Det gir oss dårlige tanker og følelser.

Dagens mennesker er full av skyldfølelser. Og det nytter ingenting å fornekte dette. Det hjelper ikke med psykologiske bortforklaringer av typen: "Du trenger ikke føle skyld. Din skyldfølelse er falsk og unødvendig." Heller ikke nytter det noe særlig med alle slags personlighetsutviklende terapier som tar sikte på å øke vår selvbevissthet og bringe oss i harmoni med oss selv.

Psykologer og psykiatere kan nok være til stor hjelp når det gjelder psykiske sykdommer, og de kan gjøre mye for å forbedre menneskers holdninger og handlinger. Men selve roten til menneskets problem klarer de ikke å gjøre noe med. De klarer ikke med all sin kløkt og visdom å forbedre menneskets onde hjerte. De klarer ikke å fjerne selve kilden til skyldfølelsen og de dårlige tankene.

Gud forklarer i sitt ord hva det er som er galt med oss mennesker. Men han åpenbarer også hva han har gjort med dette.

Det dårlige selvbildet har sin årsak i uoppgjort skyld. Synden har ødelagt forholdet mellom oss og Gud og fyller oss med vonde tanker. Bibelen forteller oss at Jesus Kristus døde for å forsone oss med Gud og ta bort denne skylden. Synden har også ødelagt forholdet mellom oss selv og våre medmennesker. Bibelen viser oss at som tilgitte syndere kan vi se hverandre inn i øynene og be hverandre om tilgivelse. Fordi Gud har tilgitt oss, kan vi gi hverandre tilgivelse og ta imot tilgivelse.

Jesus Kristus er løsningen på all den skyld som gir oss så dårlig selvbilde. Han har tatt den bort da han ble korsfestet for oss, og ved troen på ham er vi blitt Guds barn. Vi har fått igjen vår rette identitet som vi hadde mistet på grunn av synden. I en slik sann og ekte selvbevisshet er det Paulus kan si: "Jeg er korsfestet med Kristus, jeg lever ikke lenger selv, men Kristus lever i meg. Det liv jeg nå lever her på jorden, det lever jeg i troen på Guds Sønn som elsket meg og gav seg selv for meg" (Gal 2,20f).

Evangeliet om den korsfestede og oppstandne Jesus Kristus er det eneste som kan hjelpe skyldbetyngede mennesker. La oss ikke gå trette med å forkynne det for dem!

EE


Til Bibel og Bekjennelse